+359 2 976 13 13

Тим ВИЖЪН България гостува в телевизия Bloomberg TV Bulgaria

2017.01.03

В самия край на 2016 г. нашият колега Анастас Шопов, Мениджър бизнес консултиране, гостува в предаването Investbook на телевизия Bloomberg TV Bulgaria, където разказа за тенденциите в развитието на системите за управление на бизнеса и приноса на ERP, CRM и BI софтуера за подобряване функционирането на компании от различни сектори на икономиката. (гледайте цялото интервю)


Особено внимание беше отделено на съществената роля, която системите за управление на предприятията играят в цялостната дигитална трансформация на бизнеса – тенденция, която се наблюдава и се развива с изключително бързи темпове през последните години.


“Една от световните тенденции е да се говори по-малко за ERP и CRM, а повече за цялостна дигитална трансформация на бизнеса – цялостно преминаване към нов начин на разглеждане организацията на бизнеса", сподели Анастас Шопов.


Стремежът на водещите доставчици на софтуер за управление, като Microsoft, е насочен към предлагане на интегрирани бизнес решения, в рамките на които ERP, CRM и Business Intelligence системите функционират като едно цяло, позволявайки на компаниите да извлекат най-доброто от различните типове софтуерни решения и да повишат цялостната си ефективност.


От световните тенденции разговорът се пренесе към българския пазар и постепенното изместването на фокуса на ERP доставчиците от големите компании към сегмента на малките и средни предприятия. Благодарение навлизането на облачните решение, известни още като "софтуер под наем" (SaaS), компании с 5-10 служители вече могат да се възползват от водещи софтуерни решения за управление на бизнеса, наравно с големите корпорации.


Разговорът засегна също теми като ограниченията, които налага българския пазар пред предлагането на вертикални решения, мястото на българските ERP компании на световните пазари, недостига на кадри в сектора и какви мерки предприемат внедрителите, за да се справят с този проблем.